Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Denní centrum a Noclehárna pro osoby bez domova v Háječku

V letním kině Háječek jsme, v současné chvíli ve spolupráci s Krizovým štábem ORP, otevřeli provizorní Denní centrum a Noclehárnu pro osoby bez domova. Volné prostory v Domě sv. Pavla budou ponechány pro případ výskytu podezření na onemocnění koronavirem a případnou karanténu.

Tři králové proti viru

Přichází čas, kdy budeme kromě epidemie nemoci covid-19 řešit také její důsledky. Přijatá bezpečnostní opatření uvrhla do nepříznivé situace desetitisíce lidí a zdaleka ne všem postačí k jejímu vyřešení schválená státní podpora. Základní životní potřeby těmto lidem pomůže zabezpečit Charita Česká republika. Část prostředků uvolní také z výtěžku Tříkrálové sbírky, konkrétně z tzv. krizového fondu.

Dobrovolnictví v době koronavirové

Lidé nastalou „dobu koronavirovou“ občas srovnávají s povodněmi, které, mimo jiné, daly impuls ke vzniku Dobrovolnického centra Diecézní charity Č. Budějovice. Od roku 2004 centrum organizuje pravidelnou činnost zhruba stovky dobrovolníků. Aktuální stav nouze si vyžádal potřebu přizpůsobit se i v oblasti dobrovolnictví tak, aby bylo možné pomoci co největšímu množství lidí. „Každý pomáhá jak umí a "čísla" teď nejsou prioritou," zmiňuje koordinátorka dobrovolníků Barbora Fišerová Pegleyová a dodává, že od začátku nouzového stavu nabídlo Dobrovolnickému centru pomoc přes 200 lidí z celého Jihočeského kraje.

Charita Česká republika pomáhá dvěma těžce zasaženým zemím: Itálii a Španělsku

Pandemie onemocnění covid-19 nezná hranice, stejně jako pomoc v boji proti ní. Přestože se v současné době plně zaměřujeme na ochranu našich klientů před nákazou, především seniorů v zařízeních sociální péče a lidí z ohrožených skupin, kritický vývoj situace v Itálii a Španělsku nemůžeme nechat bez odezvy. Masivní šíření koronaviru způsobilo, že jejich zdravotnictví kolabuje, počet úmrtí stoupá a život v zemi je prakticky paralyzován.

Kdo a jak může zažádat o pomoc ze Sbírky pro Česko

Ocitli jste se v nouzi a potřebujete neodkladně finanční pomoc? Sbírka pro Česko: Na vlně pomoci proti bezmoci! pořádaná Charitou Česká republika má pomoci zabezpečit základní životní potřeby lidem, kteří se v důsledku epidemie covid-19 a přijatých bezpečnostních opatřeních vlády náhle ocitli v nepříznivé životní situaci. V článku naleznete sociální pracovníky, na které se můžete obrátit a podmínky, za nichž vám bude pomoc poskytnuta.

Nejčastější dotazy k dluhům u nájmu bytu a možnému vystěhování

Nemám peníze na zaplacení nájmu. Majitel mi dává výpověď z bytu a já nevím za jakých podmínek se musím vystěhovat. Odpovědi na nejpalčivější otázky k nájemním vztahům, které doléhají v souvislosti s pandemií covid-19 na širší skupinu obyvatel, připravili naši odborníci ze sociálních poraden.

Charita vyhlašuje Sbírku pro Česko: Na vlně pomoci proti bezmoci!

Matka samoživitelka musela po uzavření škol zůstat se dvěma malými dětmi doma. Místo mzdy dostane 60 procent svého běžného příjmu v podobě ošetřovného. Díky dotovaným obědům měly dřív děti možnost naobědvat se ve školní jídelně, teď jí pro ně chybějí peníze na jídlo. Mohla by požádat o zvýšení výživného, ale soudy omezily svou činnost. Navíc se bojí, že přijde o práci.

Pomoc cizincům v České republice

Současná složitá situace vlivem pandemie koronaviru přivádí do problémů i cizince žijící v České republice. Někteří ztratili práci, následně mohou přijít také o bydlení, a ocitnou se proto ze dne na den na ulici. Nemohou odcestovat zpět domů, protože hranice jsou uzavřené.

Charita nabízí lidem také pomoc pro duši

Řada lidí teď tráví většinu času doma, případně se přesouvá pouze mezi prací a domovem. Někteří se tak ocitli v sociální izolaci, což se může odrazit na psychice a následně i na jejich fyzickém zdraví. Jiní zase nově tráví většinu dne v nevelkém prostoru s vícečetnou rodinou, a tak mohou čelit nezvyklým situacím a problémům od ponorkové nemoci až po domácí násilí. Charita proto zveřejňuje přehledný seznam krizových linek a dalších míst, kde je možné hledat psychickou nebo i duchovní podporu.

Můžete nějak pomoci Charitě? Ozvěte se nám

Chcete pomoci Charitě a lidem, o které se stará? Jste zdravotní sestra v důchodu či aktuálně působící mimo obor, student nebo studentka medicíny, případně chcete zkrátka pomoci jako dobrovolník? Jste psycholog, který by mohl telefonicky pomoci lidem v napjaté situaci? Umíte sehnat dezinfekci nebo podpořit její nákup finančně? Umíte ušít roušku?